szombat, szeptember 30, 2023

Bakonyi Zoltánné: Vadlesen a Zempléni-hegységben

Éjszakai vadlesre indultunk fiammal a Zempléni hegység erdejébe. Egy öreg erdő sűrűjében felállított lest néztük ki magunknak a vadak megfigyelésére. A lesre felmászva csendesen elhelyezkedtünk és vártunk. Miután az általunk keltett zaj már nem hallatszott, megmozdult az erdő. A jó minőségű távcsővel a teliholdas éjszakán minden mozgás megfigyelhető volt. Hol egy szarvas indult élelemszerző körútra, másik helyen a vaddisznó állt neki túrni a vadföldre kivetett kukoricát, másik alkalommal ravaszdi róka sompolyog élelemért.

– Talán egerészik – mondja a fiam a rókát meglátva.

Türelmes nézelődésünk közben számomra ismeretlen állat közelít a bozótból. Fülén szőrpamacs kandikál. – Fiam hát ez meg kicsoda – kérdezem.  – Ő a Hiúz –válaszolja.

– Mesélnél nekem erről az állatról – kérleltem. – Míg a távcsövet szememre szorítottam fiam halkan bemutatta az állatot.  –  A világon többféle fajtája él. Hazánkban és a szomszédos országokban az eurázsiai hiúz található. Európa legnagyobb macskaféle ragadozója a Kárpátokban őshonos, nevét is ebből származtatják.  Pettyes bundájú, sajátságos szakálla mellett egyik feltűnő jellegzetessége a fülek hegyén viselt szőrbojt. Emberre veszélytelen macskaféle,de a juhokat szeretik. Az ember ezért bizony régen vadászta, ma már védettsége miatt ez szigorúan tilos! Átlagéletkoruk vadon 10-12 év.

–   A mi erdeink közül melyikben él a legtöbb – szegezem fiamnak az újabb kérdést.

–  Hazánkban az Északi-középhegység ad otthont néhány példánynak. Számuk nem éri el a húszat sem. Az alacsony létszámot leginkább az élőhelyek hiánya okozza. Kevés az olyan összefüggő, érintetlen erdőterület, amely ennek a ragadozónak alkalmas otthont biztosítana. Magyarországra az erős szlovákiai állományból vándorolnak az Aggteleki-karszt és a Zempléni-hegység területére. Az erdők megfelelő kezelésével, nő az esélye annak, hogy a magyar Északi középhegységben stabil hiúz jöjjön létre. Eszmei értéke 500 000 Ft.

–  Fiam mit értesz azon, hogy az erdő megfelelő kezelése – kérdezetem. – Tudod anyu a bányák bezárásának következményeként az energia nyeréséhez az öreg erdők áldozatul esnek. A hiúz nem szereti a fiatal frissen telepített erdőket, ezért élőhelyét őrizni, vadászatát tiltani kell.

– Nagyon érdekes volt amit, elmondtál, de a hold elbújt és én fázni kezdtem – Induljunk haza.

A lesről lemásztunk ezzel egy rövid időre megzavartuk a vadászó, túró és portyázó állatokat.  A kocsiból távozóban még láttunk néhány élesen villogó szemet mely minket figyelt, a szeműkkel – pedig azt üzenték. Mi is itt vagyunk, vigyázzatok ránk is és az élelmet adó erdőkre! Lakásaink az erdőben vannak, ne vágjátok ki a fáit melyek nekünk védelmet adnak és ne rakjátok tele szeméttel!

[totalpoll id=”699″]

Vélemény, hozzászólás?