Ady Endre kedvenc puliszkája, az ikonikus lencsefőzeléke, és az ízletes túrós palacsintája
Mindenki ismeri a költő, hedonista ivási szokásait, bohém életét. A nagyváradi, budapesti és párizsi éjszaka, jól ismert költője enni is olyan szenvedéllyel szeretett, mint inni.
Nem vetette meg a francia csigalevest, de szívében élete végéig a magyar konyha szerelmese volt. Kevesen tudják, hogy szeretett és tudott is főzni. A tűzhely mellett állva, gyakran mondogatta, hogy csak ő tudja simára keverni, csomómentesre főzni.
A puliszkát szerette nagyon kolbásszal, oldalassal. A lencsefőzelék pörköltszafttal volt az igazi ebéd számára. A palacsintát viszont írás és beszélgetés közben is szívesen fogyasztotta.
Sógornője, Ady Lajosné így emlékszik egy beszélgetésükre:
„Este vagy reggel megkérdeztem tőle például:
– Bandi, ennél-e lencsefőzeléket szentkirályi kolbásszal és oldalassal, ha egy kis hordókáposzta volna hozzá?… Utána talán túrós palacsintát? Vagy inkább puliszkát anyánk kukoricalisztjéből?
Endre mosolyog.
– Látod-e, Annuska – sóvárog a szeme –, ezeket meg tudnám enni félholtan is.”
Forrás: Ady Lajosné: Az ismeretlen Ady
Lencsefőzelék füstölt hússal
Hozzávalók: 50 dkg lencse, 25 dkg füstölt hús (oldalas, tarja…), 15 dkg füstölt kolbász, 2 fej vöröshagyma, ízlés szerint só, bors, babérlevél, 2 ek. liszt, 3 dl tejföl, 1 ek. ecet, 1 ek. cukor, 1 ek mustár (elmaradhat).
A lencsét egy-két órára beáztatjuk, majd a levét leöntve, szitában leöblítjük.
A felaprított hagymát az olajon dinsztelni kezdjük, hozzátesszük a (kockára vágott) füstölt húst, majd pár perc múlva hozzákeverjük a lencsét, és rövid ideig együtt dinszteljük. Felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és lassú tűzön főzzük; amikor félig puha, hozzá lehet tenni a karikára vágott kolbászt is, és közben be is fűszerezzük.
Amikor a lencse már megpuhult, behabarjuk a tejfölben elkevert liszttel, és összeforraljuk.
Tipp: Ízlés szerint ecettel, cukorral, mustárral, citromlével ízesíthetjük.
Hagyományos puliszka
Hozzávalók: 5 dl víz, 30 dkg kukoricaliszt, 1 kk. só.
A sós, forrásban lévő vízbe belehabarjuk a kukoricalisztet, és állandó keverés közben 20 percig főzzük. Deszkára vagy tálra borítjuk és elrendezzük.
Tipp: Fogyaszthatjuk tejföllel, de sült hagymakarikákkal is nagyon finom.
Túrós palacsinta
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 ek. porcukor, 2 tojás, 1 csipet só, 5 dl tej, 1,4 dl szódavíz; töltelék: 50 dkg túró, 2 tojássárgája, 8 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 2 ek. tejföl, 1 citrom reszelt héja (elmaradhat).
A tésztához a hozzávalókat jól kikeverjük, a tejet részletekben adagoljuk hozzá. Kicsit állni hagyjuk, majd kiolajozott serpenyőben, a hagyományos módon vékony palacsintákat sütünk. A töltelék hozzávalóit villával összekeverjük, megtöltjük vele a palacsintákat, végül pedig vastagon megszórjuk őket porcukorral.
Tipp: A töltelékbe beáztatott és lecsepegtetett mazsolát is keverhetünk.
Összeállította: Csipszer Csilla
[totalpoll id=”539″]