szombat, szeptember 30, 2023

Okosító

Tanácsok kezdőknek és gyakorlottaknak

Írásjelek

Sok kezdő írónál látom, hogy helytelenül használ néhány írásjelet, ezért fontos foglalkoznunk ezzel. Miután a mondatfajtákon átrágtuk magunkat, könnyen megragadnak majd az írásjelekre vonatkozó szabályok.

Tovább olvasom

A mondatfajtákól röviden

Rövid áttekintés a mondatfajtákól, ami segít megalapozni a mondatvégi írásjelek használatát.

Tovább olvasom

A központozásról

Azt hiszem, az iskolában nem fordítanak kellő figyelmet az írásjelek helyes használatára, ezért a Vízió Kiadó pályázataira küldött novellák egy részénél előforduló típushibák kiküszöböléséhez szeretnék segítséget nyújtani az alábbi mini cikksorozattal. Lássuk elsőként a központozást:

Tovább olvasom

Az idő

Az idővel való játék hatásos eszköz a történetünk elmesélésekor. Lehetőséget ad pl. titkok érzékeltetésére, a kíváncsiság felkeltésére, az érdeklődés fenntartására. A karakterek személyiségét árnyalhatjuk aszerint, ahogy a történet bizonyos időpontjaiban viselkednek.

Tovább olvasom

A karakterekről

Egy történet leglényegesebb része a szereplőgárda. Ahhoz, hogy működő írást adhassunk ki a kezünkből, fontos, hogy karaktereink hitelesek legyenek. Alapvető tulajdonságaik nem változhatnak meg, ez persze nem zárja ki a jellemfejlődést.

Jó, ha tisztában vagyunk a következő tulajdonságaikkal:

Tovább olvasom

Hangulatok

Más-más hangulatra vágynak az egyes zsánerek kedvelői. Aki nem szereti a rejtélyt, nem vesz krimit a kezébe, akit elborzaszt a rettegés, nem olvas horrort. Vannak azonban alapvető hangulatteremtő eszközök, amelyeket valamennyi zsánerben alkotó írónak érdemes ismernie.

A történetünk jellege gyakran önmagában meghatározza a hangulatot, amit az olvasók felé közvetít. Vannak azonban dramaturgiailag kiemelt jelenetek, amelyek hangulatának megteremtéséhez az írástechnikai könyvek az alábbi megoldásokat javasolják.

Tovább olvasom

Kezdjünk neki!

Kedves blogolvasók!

Igény mutatkozott egy cikksorozatra, melyben megosztom veletek a (regény)írás fontosabb alaplépéseit. A tőlem megszokott rendszertelenséggel fogom leközölni azt, amire szerintem érdemes odafigyelni egy mű megalkotásakor.

Kezdjük az elején!

Ha egy könyv jól indul, nagyon el kell rontani útközben, hogy az olvasó félretegye. Ott kezdjük, ahol a történet érdekelni kezdi az olvasót, és ott hagyjuk abba, ahol az érdeklődésnek meg kell szűnnie. Na, jó, ez nem teljesen igaz. 

Tovább olvasom

Vélemény, hozzászólás?