szombat, szeptember 30, 2023

Schwer Michelle: Hogyan képes a meditáció megváltoztatni az életed?

Biztosan érezted már úgy, hogy tele van a fejed, nem tudsz koncentrálni, a gondolataid szétszortak és szét vagy csúszva. Erre (is) tökéletes a meditáció. A meditáció egyfajta szellemi és lelki takarítás, amire szükség van, hogy ne uralkodjon káosz. Mint, ahogyan a konyhánkat is rendszeresen takarítjuk, úgy a rendszeres meditáció is szükségszerű a belső harmónia érdekében. Sok fajta meditáció van. Vannak vezetettek, van ami egy konkrét célra összpontosul, de olyan is, ami az elme elcsendesítését szolgálja. Lehet zenével meditálni, de csendben is, lehet fekve, de ülve is. A meditáció egy módosult, relaxált tudatállapotban történik, amikor az elme sokkal befogadóképesebb. Meditációval elérhető a stresszoldás, ellazulás, belső béke és harmónia, de konkrétabb célok is, mint pl. fogyás, koncentráció javítás, teljesítmény fokozás és még sok más. A meditáció a tudat középpontjába jutás módszere, amit bárki megtanulhat, nem vallásos módszer és nem csak spirituális beállítottságú személyek gyakorolják.

Mi történik, ha rendszeresen meditálsz?

Egészségesebbek leszel, mert amikor a légzésedre figyelsz, csökken a vérnyomásod, élesedik az elméd, amely hatékonyabbá teszi a kommunikációdat, mind a munkahelyeden, mind a társad, a barátaid és családod körében, könnyebben tudsz koncentrálni, ezért kevésbé érzed magad leterheltnek, tudatosítod az érzelmeidet, ezért ritkábban fordul elő, hogy túlreagálsz a dolgokat, hamarabb megtaláld a megoldást életed azon területein, ahol úgy érzed elakadtál, közelebb kerülsz önmagadhoz, a körülöttünk lévő emberek, az életed megértéséhez.

A gyakorlás teszi a mestert. Ez egy tanulási folyamat. Természetes dolog és mindenki képes rá, de az emberek általánosságban nincsenek hozzászokva az elme elcsendesedéséhez, ezért arra kérlek, hogy ne keseredj el, ha nem sikerül elsőre .A meditáció nem pusztán annyit jelent, hogy öt-tíz percet csendben ülünk. A meditáció tudatos erőfeszítést követel. Az értelmet nyugodttá és csendessé kell tenni.

Hogyan kezdd?

Minden ember más, mindenkinek más válik be. Néhány tippet azért mégis szeretnék megosztani veled kedves olvasó.

Talán a reggeli meditáció a leghatékonyabb. Mielőtt a nap felkel, a föld tudata még nincs felbolydulva. A világ még nem kezdett bele mindennapi kavargásába. A természet nyugodt és csendes, és segít neked meditálni. Amíg a természet mélyen alszik, a bennünk rejtező állati, avagy megvilágósulatlan tudatunk is alszik. Ilyenkor még mindig az energiát adó és beteljesítő álmok világában járunk, ahonnan a valóság is kifejlődhet. Ezért a felébredt törekvő tudat a kora reggeli meditációból merítheti a legtöbbet. Rengeteg nagyon jó vezetett meditációt találsz az interneten. Vannak hosszabbak s rövidebbek is. Kezdetekben a rövidebbeket ajánlom. Vannak akár 1-5 percesek is.

Abban az esetben, ha nem szeretnél vezetett meditációt hallgatni pl. kint vagy a természetben, nincs interneted és meditálni szeretnél: Csukd be a szemed és koncentrálj a légzésedre. Érezd, ahogy minden egyes levegő kifújásánál árad a feszültség a testedből. Képzeld el. És minden belégzésnél friss, éltető energiát szívsz be. Koncentrálj csak a légzésedre. Lélegezz be, töltsd meg a tüdőd, tartsd bent egy picit és szép lassan fújd ki.  Ez már magában is elég. Ez már maga a meditáció. Gyakorold ezt egy párszor. Jöhetnek gondolatok, de ezeket csak engedd el. Ne fordíts rájuk különös energiát. Mintha egy út szélén ülnél és az autók elsuhannak a szemed előtt. Ezek a godolataid. Látod őket, hallod őket, talán meg is figyeled, de nem tartod ott, nem nézel utána, csak hagyod elsuhanni.A (nem vezetett) meditáció legegyszerűbb módja, ha a légzésedre koncentrász. Ezt kombinálhatod pl. azzal, hogy testrészről testrészre ellazítod magad. Képzeld el, ahogy ellazul a lábfejed, a bokád, a vádlijaid stb. Testrészről testrészre. Utána pedig érezd, hogy átjár az ellazultság, árad benned lentről-fel, fentről-le. Kombinálhatod azzal, hogy elképzeltsz egy rózsabimbót a csakráidon. Haladj lentről fel. Először a gyökércsakrádnál. Koncentrálj a légzésedre és éleszd fel a rózsát, töltsd fel a csakrádat. Érezd, hogy minden egyes belégzésnél nyílik egy kicsit az a rózsa, amig teljesen ki nem nyílt. Érezni fogod az elképesztő energiákat. Így haladj végig mind a 7 fő csakrádon. Virágozz ki, töltsd fel a csakráidat és energiáid. Vizualizálhatsz is. Elképzelheted a vágyaidat, mintha már megtörtént volna. Mintha ez lenne a valóság, érezd, hogy elérted a célod, lásd magad előtt. Ez egy nagyszerű manifesztációs technika is.

Kezdd el még ma! Hogy miért?

Röviden azért, mert működik! Egy-két alkalom feltölt, a meditáció rendszeres gyakorlása pedig képes megváltoztatni és megkönnyíteni az egész életed!

Néhány -tudományosan bizonyított- pozitív hatása:

Enyhíti a fájdalmat, javítja a koncentrációt és emlékezőképességet, csökkenti a szorongást és segíti a kreativitást, javítja a hangulatot, csökkenti a szívbetegség és a stroke kockázatát, javul az érzelmi intelligenciád és céltudatosabb, hosszabb életet biztosít számodra.

Próbáld ki és tapasztad meg Te magad! Biztos vagyok benne, hogy hamarosan ráébredsz, hogy mennyire nagyszerű dolog a meditáció és hogy feltétlenül be akarod majd vezetni a mindennapjaidba.

[totalpoll id=”1275″]

Vélemény, hozzászólás?